Setelah melepaskan anak buaya yang tersangkut pada jaring penduduk tidak pernah dikacau dan perjanjian nelayan Sungai Kesang dengan buaya telah dibuat.

AIR tenang jangan disangka tiada buaya. Demikianlah pepatah Melayu yang sering diungkapkan masyarakat dalam menggambarkan bahayanya sang bedal.Namun berbeza bagi buaya di Kesang Laut, Tangkak Johor yang kononnya mempunyai hubungan baik dengan manusia kerana perjanjian yang telah dibuat suatu ketika dahulu. Kewujudan reptilia itu bukanlah ancaman berikutan buaya yang telah wujud sejak sekian lama di […]

Continue Reading

Kisah 3 beradik selepas solat terawih meneruskan misi bermain mercun katak terhenti saat lihat dua susuk tubuh berkelubung kain putih berdiri,memandang dan menghampiri mereka.

Foto sekadar hiasan.“Long….bulan posa ni ada hantu tak?”“Maaaana ada hantu. Setan kan kena lokap?! “ Jawab Kak Ti yang sedang membonceng basikal abang Ngah di belakang. Aku pula membonceng RXS abang Long.“Sapa kata tadaaakk?? Yang kena gari tu setan. Jin ada jugak.” Jawab abang Long sambil menekan pedal basikal membelah lorong kampung yang gelap. Hari […]

Continue Reading

Cucu Tok Janggut Ustaz Wan Asrul Wan Hussin dedah kisah disebalik pemergian datuknya yang pihak British berjaya mengaburi orang ramai dan lokasi perkuburan datuknya.

KUALA LUMPUR: Sama ada pahlawan Melayu, Tok Janggut, gugur dalam pertempuran dengan British di Kampung Dalam Pupoh, Pasir Puteh, Kelantan atau menhadap ilahi pada usia tua, persoalannya di mana pula jasad pejuang itu disemadikan?Sejak sekian lama masyarakat diberitahu kuburnya terletak di Pasir Pekan, Tumpat. Bagaimanapun, usaha penulis menjejaki sejarah pejuang ikonik Kelantan itu membawa kepada […]

Continue Reading

Ustaz Kazim Elias kongsi tentang hobinya yang suka main kereta mainan sambil meniarap sebelum pergi kerja.

Kepesatan teknologi masa kini membuatkan rata-rata masyarakat lebih tertumpu dengan barangan elektronik mahupun gajet sebagai hobi seiring peredaran zaman.Namun begitu, masih ada lagi segelintir daripada kita yang masih setia dengan hobi mengumpul barang seperti koleksi stem, barangan antik dan koleksi edisi terhad permainan.  Walaupun hobi mengumpul ini melibatkan kos yang agak tinggi tapi kepuasan yang […]

Continue Reading

Waris ke 7 Wan Aishah Nawawi yang mampu menamatkan sumpahan LagendA Mahsuri mewarisi wajah persis Mahsuri dan semakin cantik jelita.

Sebut sahaja Pulau Langkawi pasti ramai yang ingat dengan kisah Lagenda Mahsuri yang terkenal dari dahulu sehingga kini. Lagenda Mahsuri mengisahkan seorang wanita yang cantik rupawan, akhirnya difitnah dikatakan melakukan perbuatan terlarang dan dihukum nyawanya ditamatkan. Semasa keris ditusuk ke tubuhnya, Mahsuri sempat bersumpah bahawa bumi Langkawi tidak akan maju selama tujuh keturunan dan akan […]

Continue Reading

Rezeki 2 beradik ini jual kuih akok pandan asli di bulan Ramadhan.

KELAINAN dua beradik menjual akok pandan asli di Bazar Ramadan Batu Buruk, Kuala Terengganu nyata memberi limpahan rezeki apabila mereka mampu menjual lebih 300 biji akok pandan sehari sejak awal Ramadan lalu.Mohd Zhafran Zainuddin, 24, dia dan adiknya, Muaz, 18, tidak menyangka jualan akok mereka mendapat sambutan menggalakkan, sekali gus memberi peluang mereka menambah pendapatan […]

Continue Reading

Qi Razali throwback zaman muda kumpulan Oag yang mencuit hati,moment yang paling dia ingat sewaktu posing di dalam longkang.

Penyanyi dan pelakon, Qi Razali mengimbas kembali zaman muda bersama kumpulannya, OAG.Qi menerusi akaun Instagramnya turut memuat naik foto lama OAG beserta kapsyen mencuit hati.“Selamat berbuka puasa dari kami #bbnu. Ini masa umur 17 tahun dan tengah melawat semua rakan media untuk promote album pertama OAG. “Masa ni lah, ada abang jurugambar tu cakap – […]

Continue Reading

Kewujudan misteri Hand of Saint Teresa,sarung tangan Thanos di dunia sebenar.

Sebuah relik yang diambil dan dijaga oleh pihak gereja di Sepanyol yang berbentuk sarung tangan sama seperti Infinity Gauntlet milik Thanos, termasuk warna dan batu-batu permata yang menghiasinya, menjadi tular.Nama relik ini adalah Hand of Saint Teresa of Avila dan sejarah berkenaan sarung tangan besi bertatahkan berlian ini tidak dapat dijejaki, tetapi ia adalah milik […]

Continue Reading

Doktor cuak,pucat dan menjerit setelah memasukkan jari di rahim perempuan tersebut dan terasa sesuatu yang pelik di dalamnya.

Salah satu peristiwa yang terbenam jauh di dalam lubuk hatiku mengenai posting di jabatan sakit puan adalah apabila aku cuba untuk menyambut satu kes pesakit primigravida, iaitu pesakit yang beranak kali pertama. Semasa itu, aku masih lagi bergelar house officer di sebuah hospital di Kedah. Aku mendapatkan fail pesakit dan segera aku masuk ke bilik […]

Continue Reading

Anak alien menangis diatas penyesalan yang telah dia lakukan terhadap ayahnya selama ini

“ANAK ALIEN “Ini cerita aku … Cerita yang menghantui aku hingga membuatkan aku hampir tidak siuman …Sebelum korang teruskan membaca , Bayangkan korang sedang berada ditempat aku .Namun.. Kisah ini telah menghancurkan keluarga yang aku bina .. Aku hampir merbahayakan nyawa diri aku sendiri … Syukur .. Selepas bertahun tahun rawatan psikiatri .. Aku kini […]

Continue Reading